Зад красотата на кукления театър стои много сериозен труд

Зад красотата на кукления театър стои много сериозен труд

Повечето хора си мислят, че театърът е много лесна и тържествена работа, защото блестят прожектори и всичко е много празнично и красиво, но зад тази красота стои един много сериозен труд, каза в интервю за БТА дългогодишният директор на Държавен куклен театър (ДКТ)- Видин Павлинка Трифонова. Тя разказа повече за участието на видинския куклен театър в различни фестивали през лятото и за предстоящите представления, за които репетират в момента.

„Обикновено през лятото театрите почиват, но в България много фестивали се провеждат точно през този период. Всеки творец е съблазнен да покаже своето майсторство и когато е селектиран да участва във фестивал, никога не отказва“, обясни за напрегнатата програма с участия на актьорската трупа Трифонова.

Тази година видинският куклен театър се включва в три международни фестивала - "Лято, кукли и приятели 2023" във Велико Търново, „Дни на куклите 2023“ в Бургас, а скоро заминава и за фестивала „Двама са малко, трима са много“ в Пловдив. Трупата прави и няколко турнета – две в София и едно в Бургас.

„Цялото ни лято беше доста интензивно с много малка почивка - и сега не ни остава време да си отдъхнем. На връщане от Пловдив сме поканени да представим два наши спектакъла на 9-и и 10-и септември в Младежки театър-София“, допълни още директорът.

Едновременно с това вече кипят и репетициите на новата постановка „Акули в банята“ с премиера на 16-и септември.

„На 25-и септември започва следващия ни проект, който е много интересен, защото ще играем с марионетки. Много малко театри си позволяват да играят с тях, защото това са най-сложните кукли“, каза Трифонова. За радост на всички от видинския куклен театър да направи авторски спектакъл с актьорите в трупата се съгласява Теодор Борисов, марионетист от Видин, който от години живее и твори в Италия.

„Не приключваме с това, защото продължаваме да играем нашите спектакли не само във Видин, а и в Монтана, Враца, Ботевград и София и така до края на ноември, когато започваме репетиции за дългоочаквания коледен спектакъл „Бисквитко спасява Коледа“, обясни Трифонова.

Към актьорската трупа се присъединява и младата талантлива актриса Велислава. „Между актьорите, които от дълги години работят в нашия театър и новите млади попълнения стана страхотна симбиоза и аз съм много щастлива, че имаме толкова талантливи и отговорни професионалисти. Зад тези актьори стои една неуморна техническа група, която обгрижва осветление, музика, сцена“, каза директорът.

"Аз се радвам, когато ние гостуваме и в селата в община Видин, защото колкото и малко деца да има там, ние сме призвани да им покажем какво е кукленият театър и тези малки зрители за пръв път се сблъскват с изкуството - възпитанието на вкус в децата е много важно. Културните дейци имат тази отговорност към обществото, но ако това не се подкрепя от общината и държавата, е доста трудно и непосилно, защото заплащането е обидно ниско. Все повече ценя моите колеги, които въпреки ниското заплащане продължават да се занимават с куклен театър", заяви Трифонова.

/МК/

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар