Четири премиери ще зарадват чирпанлии по време на Яворовите януарски дни

Четири премиери ще бъдат представени по време на тазгодишните Яворови януарски дни. Това каза за БТА главният експерт в отдел „Култура“ в община Чирпан Десита Петкова. Първата премиера ще бъде на постановката „Тренът“ по мотиви от „Хайдушки копнения“ и очеркът „В тренът“ на Пейо Яворов. Той ще се проведе във Военния клуб на 13 януари.

За първи път в родния град на Пейо Яворов ще бъде представена книгата на Маргарита Петкова „Още бели нощи“. Това ще стане във втория ден на форума, 14 януари.

Ден по-късно чирпанлии и гостите на града ще могат да гледат премиера на документалния филм „Интимно за кръга „Мисъл“ с режисьор Илия Костов. Той ще бъде представен от Костов и Исак Гозес.

На 17 януари ще бъде представена и книгата „Яворов“ на проф. Димитър Михайлов.

За първи път две от предвидените в програмата събития ще се проведат извън родния град на Яворов. На 16 януари в Стара Загора ще бъде представена книгата „Яворов“ на проф. Димиър Михайлов. А финалът ще бъде даден на 21 януари в художествената галерия в Раднево, където ще бъде проведена Яворова вечер под надслов „Яворов - втората еманация на българския гений“.

„Любопитното тази година е, че по време на Яворовите януарски дни ще бъде връчен и „Почетен ключ“ за значим принос в утвърждаването на Яворовото дело и творчество и за съхранение на българския дух и национална идентичност“, посочи още Петкова. Тя обясни, че предишният такъв ключ е притежание на Иван Гранитски.

Както БТА писа, за 56-и път на 13 януари в Чирпан ще бъдат открити Яворовите януарски дни, които са посветени на 146 години от рождението на поета. Традиционно програмата ще започне със запалване на огъня на Яворовата поезия в Къща музей „Пейо К. Яворов“, откъдето ще тръгне и шествие до едноименния парк. Там ще бъдат открити Яворовите януарски дни 2024 г. В първата вечер слово за Яворов ще произнесе Маргарита Петрова.

/ХТ/

Няма коментари:

Публикуване на коментар