Нова детска книга "Рибен пазар"

 

Излезе от печат 23-тата детска книга на писателката Хелиана Стоичкова. В нея отново има поредица от приказки и сюжети, които са вписани в основната история и създават плетеница вътре в наратива, която вълнува и е поучителна за децата. Водещият сюжет разказва историята на Камче и Боячо - две момченца, които са загубили майка си и вписани в новата действителност да бъдат сирачета се сблъскват с перипетии, които приемат същевременно и като деца, но и в много голяма степен като възрастни.

Суровите действителности на живота понякога влачат със себе си много неща, за които следва да се замислим. Дали две деца могат да се справят с проблемите и дали откритите решения са най-добрите възможни? Двете момчета са намерили начин да изградят своя собствена гледна точка към това, което им се случва. И те имат дръзки и свободолюбиви планове.

Много е интересна "душеизвадчицата за съседа", която представя мечтата на двете момчета да открият начин някога някъде в бъдещето да могат да бъдат близо един до друг. А защо не в две съседни къщи? Така мечтата "точно ти да си ми съсед" става много красива. Книгата продължава традицията на поредицата по отношение на формата, но се вижда, че основните сюжети показват тенденция да търсят разнообразие в темите и различни прочити на разглежданите проблеми и сюжети, които бихме определили като класически послания за деца. Така в тази поредица вече се съдържат над 180 приказки и истории за деца. Сред тях има и такива като душеизвадчицата, които са в римувана форма, има традиционни, но и модерни сюжети.  

"Две къщички ще вземем
за да е близо той до мене.
Джобовете ми ще са пълни
с бонбони за децата умни.
Рано сутрин като ставам
навънка тихо ще присядам
ще казвам: „Здравей, съседе,
добро е утрото тамън за тебе!“ "

Рибен пазар е книга, която успява динамично да портретира образите представени в нея. Много симпатична е песента, която героите пеят на рибния пазар и както и в други книги в тази поредица вътре по страниците са написани и нотите на мелодията.

/МГ/
източник сайт ХС


Няма коментари:

Публикуване на коментар